SON DAKİKA
Hava Durumu

Gaziantep'in zarar gören tarihi yapılarına yakın mercek

Depremde zarar gören Gaziantep Kalesi olmak üzere başta olmak üzere çevresindeki Şirvani Cami, Karagöz Cami, Karatarla Cami ve hanlarda son durumu gözlemlemek için sahaya çıkan protokol, teknik ekiple yapılması gerekenler konusunda fikir alışverişi yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 08.03.2023 11:15
Haber Güncellenme Tarihi: 08.03.2023 11:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.mavinews.com
Gaziantep'in zarar gören tarihi yapılarına yakın mercek

GAZİANTEP (İGFA) - Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Gaziantep Valisi Davut Gül, şiddetli depremlerden etkilenen tarihi yapıların son durumu hakkında incelemelerde bulundu.

Kültür Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından istişare ve koordinasyonun devam ettiğini belirten Başkan Fatma Şahin, hasar alan bütün tarihi yapıların aslına uygun tamiratı ve güçlendirilmesi için 9 Mart Perşembe Günü oluşturdukları bilim kurulunu toplayacağını açıkladı.

İncelemeler sonrası açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Vali Davut Gül ve ekibi ile iyi bir koordinasyon oluşturarak tarihi yapıları hızlı bir şekilde ayağa kaldırılmasının en büyük görevlerinden birisi olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"Bugün gördüğümüz hanlar, hamamlar, müzelerle tarihi mekanlar ve çarşıların ihtiyacı olan restorasyonları hızlandırmamız gerekiyor. Biz Gazikültür A.Ş. olarak daha depremin ilk haftasında KUDEB ile birlikte elimizdeki envanterin durumu hakkında testler yaparak hızlı bir şekilde Kültür ve Turizm Bakanlığımıza ve Vakıflar Genel Müdürlüğü ile konuşalım dedik. Bilimin, tarihin, kültürün ışığında iyileşeceğiz. Türkiye Yüzyılı kültürün, bilimin, tarihin yüzyılı olacak. Bu büyük felaketi, darlığı hep beraber varlığa dönüştüreceğiz.”

VALİ GÜL: GAZİANTEP’İN KÜLTÜREL ESERLERİNİN KORUNMASI BÜTÜN ŞEHRİN MESELESİ

Vali Davut Gül ise yıkılan veya ağır hasarlı olan binalar için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı TOKİ aracılığıyla 1 yıl içerisinde yapıp hak sahiplerine teslim edeceğini, tescilli binalar için ayrı bir çalışmanın yürütülmesi gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu:

"Gaziantep’te olağanüstü bir kültür hazinesi var. Bunlara adeta kadife eldivenle dokunur gibi dokunmak gerekiyor. Bunlarla ilgili çalışmayı da hem Vakıflar Genel Müdürlüğü hem Büyükşehir Belediyesi hem de diğer kurumlar iş birliği ile inşallah yürütülecek. Depremde zarar gören eserlerimiz var aynı zamanda depremde zarar görmeyip devam eden projelerimiz var. Bu eserlerde şehre kazandırılarak vatandaşlarımız ve hemşerilerimizin hizmetine sunulacak. Gaziantep’in kültürel eserlerinin korunması bütün şehrin meselesi. Bu açıdan koordinasyon önemli. Bunun için bütün kurumlarla başta Gaziantep Büyükşehir olmak üzere sahadayız birebir ziyaret ediyoruz.”    

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.