SON DAKİKA
Hava Durumu

Aday resmen Kılıçdaroğlu

6'lı masanın ortak adayı olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ittifakın 13. Cumhurbaşkanı adayı olarak resmen açıklandı. İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları, Cumhurbaşkanı’nın uygun gördüğü zamanda ve tanımlanmış görevlerle Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacak.

Haber Giriş Tarihi: 06.03.2023 21:31
Haber Güncellenme Tarihi: 06.03.2023 21:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.mavinews.com
Aday resmen Kılıçdaroğlu

ANKARA (İGFA) - 3 gün sonra masaya yeniden gelen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'le 6'lı masa toplantısı Saadet Partisi'nin ev sahipliğinde 4,5 saat sürdü.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi Genel Merkezi önünde yaptığı konuşmada, “Millet İttifakı’na dahil partilerin genel başkanları Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacaktır” dedi.

Yunus Emre’nin “Bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz” sözünü alıntılayan Kılıçdaroğlu, “Biz ülkenin bütün renklerini aynı sofrada buluşturmak için yola çıktık” dedi ve ekledi:

“Bu, Halil İbrahim sofrasıdır. Halil İbrahim sofrası, komşun açken tok yatmamak demektir. Bizim soframız barışın ve kardeşliğin sofrasıdır.  En büyük gayemiz Türkiye’yi huzurlu ve neşeli günlere taşımaktır. Allah’ın izniyle bunu hep birlikte başaracağız. Biz Millet İttifakı olarak Türkiye’yi uzlaşı ve istişareyle yöneteceğiz. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş üzerinde de mutabık kalmış bulunuyoruz. 11 maddede uzlaştık".

https://youtu.be/cyXVct0fSnI

MİLLET İTTİFAKI, GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEME GEÇİŞİN YOL HARİTASINI 12 MADDEYLE AÇIKLADI.

Maddeler özetle şöyle:

  •     Geçiş sürecinde Türkiye, mutabakata varılan referans metinleri doğrultusunda anayasa, yasa, kuvvetler ayrılı, denge ve denetleme esasları çerçevesinde, istişare ve uzlaşıyla yönetilecek.
  •     Parlamenter sisteme geçiş için Anayasa değişikliği, genel seçimde ortaya çıkan TBMM yapısının mümkün kıldığı en kısa sürede tamamlanacak.
  •     Geçiş sürecinde Millet İttifakı’na dahil partilerin genel başkanları, Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacak.
  •     Bakanlıkların dağılımı, partilerin genel seçimde çıkardığı milletvekili sayısına göre belirlenecek, partilerin her biri kabinede en az bir bakanla temsil edilecek, bakanlıklara paralel olarak kurulmuş Cumhurbaşkanlığı’ndaki politika kuruları lağvedilecek.
  •     Bakanların atanma ve görevden alınmaları, üyesi oldukları siyasi partinin genel başkanıyla uzlaşı içinde yapılacak.
  •     Geçiş sürecinde Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisini katılımcılı bir şekilde, istişare ve uzlaşıyla kullanacak.
  •     Kabinenin yetki ve görev dağılımı Cumhurbaşkanı kararnamesiyle belirlenecek.
  •     Cumhurbaşkanı seçimlerin yenilenmesi, OHAL ilanı, milli güvenlik politikaları, Cumhurbaşkanlığı kararları ve kararnameleriyle üst düzey atamalara dair kararları Millet İttifakı’na dahil partilerin liderleriyle uzlaşı içinde belirleyecek.
  •     Geçiş sürecinde yasama faaliyetlerinin iş birliği içinde gerçekleşmesini koordine edecek mekanizmalar oluşturulacak.
  •     Parlamenter sisteme geçiş süreci tamamlandığında mevcut cumhurbaşkanının siyasi parti üyeliği sona erecek.
  •     Parlamenter sisteme geçildikten sonra 13. Cumhurbaşkanı ve TBMM, yeni bir seçime gerek duymadan görev süresini tamamlayacak.
  •     İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları, Cumhurbaşkanı’nın uygun gördüğü zamanda ve tanımlanmış görevlerle Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacak.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.