SON DAKİKA
Hava Durumu

FUTBOL ve AHLAK

Yazının Giriş Tarihi: 16.06.2022 13:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.06.2022 01:20

 ‘’ Spor yalnızca beden kabileyitinin bir üstünlüğü sayılamaz , idrak ve ahlakta bu işe yardım eder ‘’ diyen Gazi MUSTAFA KEMAL ATATÜRK sporda ahlakın önemini şu veciz sözlede akıllara perçilemiştir ; ‘’BEN SPORCUNUN ZEKİ,ÇEVİK VE AYNI ZAMANDA AHLAKLISINI SEVERİM’’ .

Her sözüyle geleceğimize ışık tutan Ulu Önder Gazi MUSTAFA KEMAL ATATÜRK bu sözleri ile bize ihtiyacımız olan aynı zamanda rehber edinilebilecek yol haritasınıda çizmiş bulunmaktadır .

İlkelerimiz ;

‘’Kazanmak İçin oyna, Hakça oyna,Kurallara uy,Rakiplere, Takım arkadaşlarına, Hakemlere,Görevlilere ve Seyircilere Karşı saygılı Ol, Mağlubiyeti vakar İle kabullen,Futbolun menfaatlerini ileri götür, Rüşvet, Uyuşturucu, Irkçılık, Şiddet Ve Futbolu tehdit eden diğer tehlikelerden uzak dur, Diğer oyunculara bozucu baskılara direnmekte yardım et, Futbolun itibarını düşürmeye çalışan kişilerin karşısında dur, Futbolun saygınlığını savunan kişileri onurlandır , Kişisel çıkarları ve hırsları bastır , yaşamda üstün insan ruhunu ortaya koy , Sevgi, dostluk, kardeşlik anlayışını önceliğin yap .’’

Olmalı.

Rakibe saygı ve ona fizyolojik ve psikolojik açıdan zarar verilmemeli. Rakip, bir düşman olarak değil, oyunun bir parçası olarak görülmeli ve yoğun mücadelede bile rakibin onuruna saygı duyulmalı.

Kazanmak için her yol mübah sayılmamalı .

Her yenilginin asla bir son olmadığını ve hatta başarıya doğru atılmış kararlı bir adım olduğunu bilmeli .

Önemli olan hangi koşullarda olursa olsun kazanmak değil eşit şartlarda yarışıp kazanmaktır .

Eskiden Futboldan çok para kazanamayan , yetenekli , fazilet ve erdem sahibi , mutlu insanlar vardı , ne zaman Endüstriyel futbol devri başladı , bozulmalarda beraberinde geldi .

Bu anlattıklarımız sadece Profesyenel futbolcular için geçerli olmayıp Amatör futbolcular içinde geçerlidir diyebiliriz .

Maç satan oyuncular – antrenörler ,

Maçı satması için karşı takımın oyuncusana-antrenörüne para teklif eden yöneticiler ,

Yalandan kendini yere atan , Rakip oyuncunun kart alması için her türlü numarayı deneyen , Penaltı kazanmak için kendini yere atan , Zaman kazanmaya çalışmak için her türlü yolu deneyen , Oyunda hileye ve şiddete başvuran EMEK HIRSIZI oyuncular , bu davranışa çanak tutan Antrenör ve Yöneticiler , İçerdekilere katkı noktasında adeta onlarla yarışan Taraftarlar var oldukça , asla AHLAKTAN BAHSEDİLEMEYECEK .

Dedikten sonra ;

Futbol aleminin Katmanlarından bahsedip , temennilerde bulunacağım .

Taraftarlar , Kulüp Yönetimi , Antrenörler , Hakemler , Yorumcular , Menajerler ve Futbolcular görünen katmanlardır .

Futbolda Ahlaktan söz edebilmek için Katmanların bileşenlerini oluşturan her kişinin fazilet ve erdem sahibi güzel Ahlaklı olması gerekmektedir .

Her katman bir alt katmanını kendine göre dizayn eder . Günümüzde dizayn etmenin en önemli kuralı seçilecek kişinin KULLANIŞLI olup olmadığıdır , halbuki buradaki tek kriter her işte olduğu gibi LİYAKAT olmalıdır .

Bilinmesi gereken tek şey , Fubolda güzel ahlakı en ön plana çıkarıp futbolcuları bu öğreti ile yetiştirip sahaya , müsabakalara çıkarmaktır .

Unutulmamalı ;

‘’NE VERİRSEN ONU ALIRSIN’’ , ‘’RÜZGAR EKEN FIRTINA BİÇER’’

‘’Yenilsende yensende bu taraftar seninle’’ diyen tribünlere karşı oynayan oyuncuların ruh hali ile ‘’Vur kır parçala bu maçı kazan ‘’ , ‘’ Kır bacağını eline ver , kemik sesi gelsin’’ diyen aynı olamaz .

Her işte olduğu gibi , para konuşulduğunda durum değişir , çok para kazanma hırsı AHLAK bahsini arka plana atar . Artık FUTBOL SADECE FUTBOL DEĞİLDİR , futbol şimdi bir araçtır , kişiyi imkana götürür , zengin eder .

Son söz ;

Ne olursa olsun , FUTBOL SADECE FUTBOLDUR diyen insanlar hala vardır , ve bu insanlar temiz bir toplum için ahlaklı bir nesil için ümit olmaya devam edecektir .

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.