SON DAKİKA
Hava Durumu

ENFLASYON

Yazının Giriş Tarihi: 03.02.2023 10:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.02.2023 11:30

Ekonomi kurallarına aykırı olarak 2021 yılında indirilmeye başlatılan 2022 yılında da devam ettirilip indirilen faizlerin etkisi ile kur artmış ve artan kur artışıyla fiyatlar artarak enflasyona sebep olmuştu. Enflasyon nedir? İlk başta kitap tanımıyla ifade edelim: “Genel fiyat düzeyinde meydana gelen sürekli artışa enflasyon denir”. Yani tek bir üründe kalıcı veya çok sayıda üründeki geçici fiyat artışı değil; genel düzeyde istikrarlı artışa enflasyon denir. İki tür enflasyon var: Talep enflasyonu, maliyet enflasyonu. Eğer bir ekonomide para, maldan çoksa o zaman talep enflasyonu oluşur. Yani ekonominin üretip de piyasaya arz ettiği mal ve hizmetler, insanların bunları satın almak için sahip olduğu imkânlardan daha az ise o zaman fiyatlar yükselir. Bunu önlemenin iki yolu vardır: Üretimi artırmak veya faizi artırmak. Maliyet enflasyonu; üretimde kullanılan faktörlerin ve girdilerin fiyatlarının artmasıyla oluşur.

Tuik in açıkladığı kasım ayı verilerine göre yıllık enflasyon 2021 yılında %21,31 iken 2022 yılında %64,27 olarak açıklanmıştı. Bağımsız araştırma kurumları tarafından yapılan araştırmaya göre ise 2022 Kasım ayı enflasyonu 7,55 olarak açıklanmıştı. Zaten açıklanan enflasyon ile marketlerde, pazarda ve faturalarda ( elektrik, doğalgaz vs ) hissedilen enflasyon atasında ciddi farklar var. Açıklanan enflasyon ile hissedilen enflasyon farklı olunca çalışanlara yüksek ücret artışı bile yapılsa, hissedilen enflasyon oranında yapılmadığı için satın alma güçleri düşüyor.

Geçen yıl aralık ayından başlayarak, ocak 2022, şubat 2022, mart 2022 ve nisan 2022 olmak üzere 5 ayın enfjasyonu %42,2 idi. 2023 yılı aynı döneminde %20gerçekleşirse, Baz etkisi ile enflasyon yaklaşık %20 civarında gerileyerek nisan ayı itibarıyla yıllık bazda %65 ler seviyesine gelecek. Bu durum enflasyonun düştüğü anlamına gelmeyecektir. Bu durum faiz düştü enflasyonda düştü ile açıklanmaya çalışılacak. Ama enflasyon artışının ana nedeninin düşen faizler nedeniyle kur artışı, neticesinde maliyet artışlarından dolayı enflasyon olduğunu bilmeyen yok. İddia sahibi dahil olmak üzere.

Önümüzdeki dönemde enflasyonda yaşanacak düşüşün faiz indirimiyle hiçbir ilgisi olmadığı gibi tamamen baz etkisiyle ortaya çıkan bir sonuçtur.  Bugün açıklanan Ocak 2023 enflasyon oranı ise Tuik e göre aylık %6,65 ( yıllık % 57,68 ), bağımsız araştırma kuruluşuna göre ise %9,26 ( yıllık % 121,62 ) Bu durum enflasyonda oluşacak bu düşüşe karşın hayat pahalılığı devam edecek ve geçmişte yapılan fiyat artışlarıda indirilmeyecek olup fiyatlar artmaya devam edecektir.

Müslüm Kaplan

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.