Büyüyen firmaların özelliklerine ışık tuttuğumuzda gördüğümüz, bu firmaların tek bir konuya odaklanmış ve o konuda dünyanın en iyisi olmayı kafalarına koymuş olmalarıdır.
Bu nedenle piyasa filozofları, iki bile değil, sadece tek bir konuda iddialı olunmasını ve ilgili konunun diğerleri tarafından ulaşılamaz ya da bir süre sonra rekabetten vazgeçirecek özellikte olmasını salık verir. Bu önerinin hem yerli hem de yabancı firmaları başarıya götürdüğünü doğrulayacak çok sayıda örnek vermek mümkün.
amazon.com, üstünlüğünü pazarlamada kullandığı inovatif modellere borçlu.
Hopi, ülkemizdeki mobil ödeme sistemleri arasında öne çıkıyor. En başından beri iddialı olduğu bu konuya yönelik ciddi yatırımlar yaptığını söyleyebiliriz.
McDonalds, pratik ve hızlı serviste dünya birincisi. En son, kasadaki 45 saniyeyi müşterileri için özel bir ana dönüştürmeyi hedeflediklerini açıkladı.
Dominos’un iddiası, ‘zamanında teslimat’. İddiasını gerçekleştiremezse teslim ettiği ürünler için ücret talep etmeyeceğini taahhüt ediyor.
Tchibo, kahve markası olduğu halde cirosunun büyük kısmını, her hafta yenilediği bu sürpriz ürünlerden elde ediyor.
Tata, düşük gelire sahip grubun dahi alabileceği ücretlerde araba sattığını iddia ediyor ve bu iddiasını yerine getiriyor.
UPS, ilk kez ‘kişiye teslim’ sloganıyla dikkatleri üzerine çekti. Lojistikte yeni iş modellerinin ilk üreticisi olarak biliniyor.
Walmart, müşteri ilişkilerinde farklılaşma konusunda rakip tanımadığını iddia ediyor ve mağaza alışverişini bir deneyime dönüştürmeyi kafasına koymuş durumda.
3M, çalışanlarına sunduğu serbestlikleriyle meşhur. İnsan kaynaklarında zayıf olan firmalarımızın iyi araştırması gereken bir firma.
Dell, direkt müşteriye ulaşma, yani aracıyı ortadan kaldırma üzerinde bir farkındalık geliştirerek marka olmayı başarmış bir firma.
Avon, zincir sistem satış modelinin dünyadaki ilklerinden biri ve müşterileriyle sürekli bir araya gelerek farklılaşan bir marka.
John Deere, daha çok tarım makinaları özelinde ürettiği ürün ve hizmetlerini müşteri ihtiyaçlarına göre yenileyip onların ilave isteklerini keşfeden ve ürüne dönüştüren başarılı bir marka.
IBM, müşterilerinin bugünkü ihtiyaçlarını değil, yarın doğabilecek muhtemel istek ve ihtiyaçlarını bulmaya odaklanıyor. İddiası, müşterinin henüz karşılanmamış ihtiyaçlarını keşfetmek.
Yeşim Tekstil, müşteriyle olan tüm süreçleri basitleştirmek için kullandığı sistemlerle önemli maliyet avantajları elde etmiş durumda.
Zara, tedarik zinciri konusunda sektörünün en iddialı firması.
Body Shop, ürünlerinde hayvansal katkı kullanmadığını iddia ederek, sadece ürün satışı yapan bir firma değil, aynı zamanda bu konularda çok hassas olan bir firma olarak algılanmayı başardı.
Bitcoin, farklı tipteki iş ortaklıkları ile müşterilerine ulaşacak farklı yapı kurma üzerine hızla büyümeye devam ediyor.
Boyner, reklam ve tanıtımda farklılaşma konusunda rakiplerinden sıyrılıyor. Tekstil ürünlerinin perakende satışında birçok yeniliği ilk kez yapan firmanın Ar-Ge birimi, ilkleri ortaya çıkarmak için var gücüyle çalışıyor.
Zeki Triko, markalaşma konusunda ilginç inovasyonlar yapıyor ve bu konuda örnek alınan firmalar arasındaki yerini koruyor.
WhatsApp’ın finansman ve ödeme koşullarında sunduğu kolaylık açısından dünyada rakibi yok gibi. Gelecekte değişir mi bilmiyoruz, ancak bu zamana kadarki iddiası ve odaklandığı konu, para almadan insanlara hizmet etmek.
Arçelik, servis konusunda oldukça iddialı bir marka ve yan sanayisi de oldukça gelişmiş durumda. Markanın müşterisi, ürünlerle ilgili bir sorun olduğunda kısa süre içinde çözüm hizmeti alacağını biliyor.
Ülker, dağıtım ağı çok güçlü bir firma. Hatta bugünkü ürün çeşitliliğini, dağıtım ağının büyüklüğüne borçlu.
Toyota, kalitede oldukça iddialı. Sloganları hâlâ ‘yolda kalmaz!’.
Caterpillar, iş makinaları markası olarak fonksiyonellikte bir numara olmayı kimseye kaptırmaz.
Yemek Sepeti, hizmette birinciliğe oynamayı kafaya koymuş bir firma ve yeni atraksiyonlarıyla da bu iddiasını güçlendirmeye devam ediyor.
Vitra, örneği olmayan tasarımlar yapıyor ve yapacağını iddia ediyor. Aldığı ödüllerle de bu iddiasını tescilliyor.
Tesla’nın teknolojik öncülüğü açık ara devam ediyor. Kimsenin yapmadığını yapmak, firmanın asıl iddiası.
Alibaba, ürün çeşidi çokluğu noktasında açık ara dünya lideri sayılıyor.
Xerox, yazıcı ve fotokopi makinalarına verdiği uzun süreli garantisiyle rakiplerini oldukça gerilerde bırakıyor. Ürünlerini kiralama modeliyle piyasaya sürmesi ise neredeyse bu sektörde bir ilk sayılıyor.
Apple, şu an dünyanın en büyük firması. Odaklandığı asıl konu ‘ürün geliştirme’ olan firma, daha uzun bir süre bu konuda bir numara olmayı sürdüreceğe benziyor.
Çok daha fazla uzatılabilecek bu listede yer alan markaların ortak özelliği, sektörlerinin bir numarası olmaları. Odaklandıkları konular, aynı zamanda en iddialı oldukları konular anlamına da geliyor. Siz de alanınızda en iyi olmak istiyorsanız en iyi olduğunuz ya da olabileceğiniz konuyu bulun ve bu konuda ortaya bir iddia koyun. Aksi durumda belli bir büyüklüğü aşma şansınız yok.
SALİH KESKİN
www.inovasyonuzmani.com